top of page
Etsi

Sipoonranta sortui huonoon arkkitehtuuriin


Sipoonrannan asuinalue ei houkuttele uusia asukkaita. Alueen valmistumista on siirretty useaan otteeseen ja kunnan päättäjien ja alueelle jo muuttaneiden hermot alkavat oikeutetusti olla kireällä. Asunnot ovat kalliita, mutta palvelut puuttuvat.


Alueen heikko vetovoima ei ole yllätys kuluttajakäyttäytymistä ymmärtäville ja tutkiville ihmisille. Alueen puutteet ovat olleet tiedossa jo vuosia.


Sipoonrannasta puuttuu kauneus ja yllätyksellinen mielenkiinto. Alue on heikosti suunniteltu ja siltä puuttuu missio eli syy olla olemassa. Arkkitehtuurin taso on onneton. Ihmisille ei muodostu myönteisiä odotusarvoja eikä kiinnostuksen lumipallo lähde pyörimään.


Suomalaisesta asuinrakentamisesta puuttuu täysin kauniisti rakentamisen ideaali. Jopa uusia kaupunginosia rakennetaan ilman kokonaisnäkemystä ympäristöstä ja rakennusten ulkonäöstä. Rakennetaan massoja tiiviisti ja halvalla. Rakennusten eliniäksi suunnitellaan keskimäärin vain neljäkymmentä vuotta, vaikka pitäisi rakentaa useiden satojen vuosien alueita.


Perusongelma on se, että virkamiehet ja poliitikot ovat alistaneet ratkaisut rakennuttajille.

Rakentaminen on aina jonkun liiketoimi ja vain harvoin ymmärretään, että paras busines olisi hyvin ja kauniisti rakentaminen. Koska rakentamisen voitot tulee kerätä heti, kauneus jätetään muiden huoleksi. Virkamiehillä ja poliitikoilla tulisi olla ymmärrystä ja näkemystä myös kauneusarvoista ja aikaa kestävästä rakentamisesta. Valitettavasti näin ei ole.


Kun ihmisiltä kysytään ihannekaupunkejaan, paikkoja joissa he haluaisivat asua tai vierailla, saadaan vastaukseksi esimerkiksi seuraava lista: Venetsia, Rooma, Pariisi, Suomenlinna, Hanko, vanha Porvoo tai Aurajoen ranta Turussa. Kun kysytään miksi juuri nuo kohteet, niin vastaus kuuluu yksinkertaisesti: koska ne ovat kauniita ja mielenkiintoisia kaupunkeja tai alueita.

Sipoonranta on luonnonkaunis alue, mutta pilattu rumalla rakennuskannalla eikä alue ole mielenkiintoinen. Sipoonranta on liian tiivis, liian korkeasti rakennettu ja yksinkertaisesti ruma. Ihmiset elävät haaveista, jos alueeseen ei liity onnellisen elämän odotusarvoja, ei siihen myöskään liity minkäänlaisia arvonnousun odotusarvoja.


Sipoonranta ei valitettavasti ole yksin menetettyjen mahdollisuuksien asuinalueina. Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaari ja Ruoholahti, Espoon Suurpelto, Kirkkonummi tai Kauniainen ovat alueita, joilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet menestykseen, mutta joille ei voi ennustaa arvonnousua eikä valloittavaa tulevaisuutta koska hyvä suunnittelu ja rakentamisen ohjaus puuttuu.


Matti Remes

Kirjailija

0400 423786

matti@mattiremes.fi

tai

(matti.remes@remes-packart.fi)

118 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kaunis rakennus on hyvä business

Miksi meillä ihmisillä on keskenämme erilaisia käsityksiä kauniista tai rumasta rakentamisesta? Miksi joillekin sama rakennus tai paikka on kaunis ja viehättävä, toiselle puolestaan ruma ja kolmannell

Kahdeksan kysymystä kirjailijalle kirjoittamisesta

Kuinka sinusta tuli kirjailija? Julkaisin ensimmäisen romaanini 48 -vuotiaana, joten missä iässä tahansa ehtii hyvin aloittamaan. Olin ollut toki aikaisemminkin tekemisissä tekstin kanssa, olin kirjoi

Comments


bottom of page